Scoala Negoiesti
Disciplina si Democratie

PARTENERIAT EUROPEAN ÎN ȘCOALA NOASTRĂ

 

    Începând din luna septembrie a acestui an, Școala Gimnazială „Profesor Oprea Mihai” este coordonatoare la nivel european a unui parteneriat multilateral Comenius, cu titlul „Discipline and Democracy in an European Context” (DIDECO).
    Comenius  este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (LLP), program inițiat de Comisia Europeană. Se adresează instituțiilor de invățământ preuniversitar de stat și private (de la grădinițe la școli postliceale) și tuturor membrilor comunității educaționale care își desfășoară activitatea în acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum și autorităților locale, asociațiilor de părinți sau ONG-urilor care activează în domeniul educațional.
Programul Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație.
    În cadrul parteneriatului coordonat de Școala Gimnazială „Profesor Oprea Mihai” sunt implicate 6 școli din 5 țări: România (Școala Gimnazială „Profesor Oprea Mihai”-Prahova, Școala Gimnazială Crucea- Suceava), Letonia, Turcia, Scoția-UK și Polonia. Aceste școli derulează activități legate de diverse aspecte ale conceptelor de disciplină și democrație în cadrul unui „Club Democratic”, ce au ca finalitate educarea elevilor în spiritul disciplinei și democrației, îmbunătățirea relațiilor dintre copii-părinți, elevi-profesori, tineret-comunitate/tradiții.
    Întâlnirile de proiect vor trata, pe rând, aspecte ale democrației/disciplinei în context european:
- Noiembrie 2012 Scotia “Disciplină, democrație și activități școlare”  (prezentări ale abordărilor conceptelor de disciplină și democrație la nivel național și local)
- Februarie 2013 Letonia “Disciplină, democrație și familiișicomunitate”  prezentări ale regulilor din cadrul comunității și ale relațiilor părinți-copii
- Aprilie 2013 “Disciplină, democrație și religie” prezentări ale modului în care este privită religia și cât de mult influențează aspectul disciplinarși democratic al educației copiilor
- Oct 2013 Suceava “ Disciplină, democrație si tradiții” (prezentări ale modului în care sunt respectate tradițiile)
- Mai 2014 Polonia “Disciplină, democrație și mediul înconjurător-” prezentări ale modului în care tinerii respect și ocrotesc mediul înconjurător
- Iulie 2014 România- Tabără Democratică - “Disciplină, democrație și timp liber”- prezentări ale modului în care elevii și tinerii își petrec timpul liber în fiecare țară.
    Printre activitățile pe care ni le propunem în cadrul acestui proiect european, se numără și:
întâlniri profesori-elevi, părinți-elevi, vizite de documentare,  zile mamă-fiică/tată-fiu, ateliere de creatie, concursuri și expoziții la nivel local, conferințe online, acțiuni comunitare și caritabile, dezbateri, cursuri de șah, jocuri sportive.
    Ca produse finale, urmărim ca pe durata celor doi ani de proiect, să realizăm: chestionare inițiale/ finale, studiu legat de starea de disciplină/ democrație in   cadrul școlilor participante, clubul democratic cu activități săptămânale, web site, logo, seturi de reguli pentru: elevi, educatori, părinți; tricouri personalizate, expozitie de felicitări/ postere, calendar, jocuri originale cu reguli elaborate de copii, tabăra democratică.
    Pentru a putea atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus prin implementarea acestui proiect, avem nevoie de o bună colaborare între echipa de cadre didactice, elevi și părinții lor.
    Elevii: vor fi in centrul proiectului, lucrând în cadrul unui Club Democratic organizat la nivelul școlii;
se vor consilia între ei și vor invăța cum să se autodisciplineze; vor contribui la crearea produselor finale, în cadrul întâlnirilor din Clubul Democratic.
   Familii: vor participa la întâlniri și ateliere de lucru împreună cu copiii lor; vor susține eforturile elevilor; vor colabora cu scoala si cadrele didactice in vederea bunului mers al activitatilor de proiect.
   Cadre didactice: vor conduce activitatea din cadrul Clubului Democratic, prin rotatie; vor participa activ în cadrul proiectului, formând o echipă în care fiecare membru va avea sarcini concrete (coordonare activitati, produse finale); vor supraveghea și coordona activitățile elevilor în timpul întâlnirii de proiect  găzduite de școala noastră (Tabăra Democratică- iulie 2014).
   Suntem mândri de faptul că echipa de proiect din cadrul școlii este una numeroasă, cadrele didactice fiind foarte entuziaste și dornice de activități in colaborare cu partenerii noștri la nivel național și internațional, acest lucru garantând faptul ca vom avea 2 ani plini de activități atractive, din care toată lumea va avea de învățat lucruri noi.


Coordonator proiect,
Prof. RALUCA RADU

 

 

 

LOGO-UL PROIECTULUI


Logo-ul proiectului multilater al Comenius”Discipline and Democracy in a European Context” a fost ales in urma unei competiții între toate școlile partenere. Finala competiției a avut loc în cadrul întâlnirii de proiect din Letonia, câștigător fiind logo-ul realizat de Năstase Emanuela, elevă în clasa a VI-a.
Felicitari!

 

logo logo

 

+ANUL 2014
+ANUL 2013
+ANUL 2012

   1) PREZENTARE DIDECO

   

+ 2) DISEMINARE INTALNIRE GLASCOW

     In perioada 4-9 nov 2012 a avut loc prima intalnire in cadrul proiectului multilateral Comenius “Discipline and democracy in an European context”, al carui coordonator este Scoala Gimnaziala „Profesor Oprea Mihai” din Negoiesti, comuna Brazi, incepand cu 1 septembrie 2012. Proiectul se desfasoara pe o durata de 2 ani si are 6 parteneri din 5 tari de pe intreg cuprinsul Europei. Programul Comenius este un program al Comisiei Europene ce se adreseaza institutiilor din invatamantul preuniversitar din Uniunea Europeana si statele candidate la aderare.

 

Cadrele didactice de la
* Scoala Gimnaziala «Profesor Oprea Mihai» Negoiesti  - Romania
* Saldus novada pašvaldības Striķu pamatskola - Letonia
* Kardelen İlköğretim Okulu - Turcia
* Szkoła Podstawowa nr 314 im. Przyjaciół Ziemi - Polonia
* Școala Gimnazială Crucea – România
au fost găzduite de colegii lor de la St Matthew's Primary School din Glasgow, UK
De la Scoala Gimnaziala „Profesor Oprea Mihai” din Negoiesti au luat parte la aceasta intalnire:
* Raluca Radu – Prof. Lb. Engleză, coordonatorul proiectului
* Stela Popescu  - Director
* Ana-Maria Sârbu – Prof. Lb. Franceză
* Marian Sârbu – prof. Religie

 

     Din cele 5 zile petrecute în Scoția, 2 (luni si joi) au fost alocate vizitării oraselor Glasgow și Edinburgh, vizite in care elevii din Glasgow au desfășurat diverse activătăți educative, iar noi am avut plăcerea de a-i vedea acționând și interacționând “pe teren”.
     Prima întâlnire în Școala St. Matthew a demarat cu vizitarea sălilor de clasă (chiar în timpul orelor de curs), unde am observat cât de relaxat se desfășoară procesul de învățământ, toate activitățile decurgând interesant, plăcut, de la sine parcă.

     Fiind vorba de un proiect care discută și noțiunea de democrație, elevii, împreună cu profesorii participanți la activități, au avut ocazia de a asista la dezbaterile Parlamentului Scoțian din Edinburgh. De asemenea, în timpul vizitării consorțiului din care face parte școala gazdă, am avut parte de o prezentare a consiliului elevilor și a activității acestuia în cadrul licelului local, „Turnbull Highschool”, ca și de un schimb de experiență legat de tehnica restaurativă, utilizată pentru refacerea relațiilor deteriorate în urma unui conflict.

 

     În timpul ședințelor de proiect s-a discutat despre:
*Prezentarea școlilor/țărilor partenere;
*Prezentarea conceptelor de disciplină/democrație în context local/național pentru fiecare partener în parte;
*Realizarea chestionarelor inițiale referitoare la disciplină și democrație în școlile noastre;
*Datele întâlnirilor ulterioare și teme propuse;
*Sarcini de lucru și termene limită;
*Modalități de comunicare între parteneri;
*Schimb de scrisori între elevii școlilor partenere.

 

     De asemenea am avut plăcerea să asistăm la un moment artistic pregătit de profesorii și elevii din St Matthew’s Primary School special pentru această ocazie, moment la care au participat și oficialitățile orașului, care au ținut să ne fie aproape cu ocazia vizitei noastre în localitate, să ne ureze bun venit și să ne asigure de sprijinul pe care îl vor acorda proiectului nostru.

 

     A fost un schimb de experientă fructuos, în urma căruia am rămas cu impresii frumoase, noi prieteni și cu multe idei noi de împărtășit colegilor și de folosit la clasele unde predăm!

Coordonator,
Prof. Raluca Radu

 

proiect multilateral comenius proiect multilateral comenius proiect multilateral comenius
proiect multilateral comenius proiect multilateral comenius proiect multilateral comenius

Video Scotia

 

 

   3) CLUBUL DEMOCRATIC